Blog


28 Jan 2016

Mantelzorgenquête

In het afgelopen jaar heeft Lubberding Consultancy een mantelzorgenquête uitgevoerd onder Groene Kruis (GKL)-leden die ook verzekerd zijn bij Coöperatie VGZ (hierna VGZ). GKL en VGZ wilden met deze enquête achterhalen wat de mantelzorgbehoeften van de leden zijn en leren hoe zij hun leden/verzekerden beter kunnen ondersteunen op dit vlak.

Maar liefst 1200 leden (32% van de in totaal 3600 ondervraagde leden) hebben de enquête ingevuld. Een hoge respons dus! Uit de enquête is naar voren gekomen dat leden van GKL de meeste behoefte hebben aan meer praktische informatie zoals een gesprek met mantelzorgdeskundigen.

Een greep uit de belangrijkste conclusies:

  • Bijna 1 op de 5 respondenten (ruim 19%) is mantelzorger. Zij zorgen 8 uur of meer per week voor een ander.
  • De zorg is vooral praktisch gericht (79%) zoals huishoudelijke- en administratieve ondersteuning.
  • Maar liefst 50% geeft persoonlijke verzorging zoals hulp bij aan- en uitkleden, douchen en eten.
  • Mentale en emotionele ondersteuning komt ook zeer vaak voor (60%).
  • 40% heeft geen hulp bij het uitvoeren van de zorgtaken. Ruim de helft heeft hulp van familieleden. Een klein deel (7%) wordt geholpen door vrienden, buren en vrijwilligers.
  • Bijna 77% van de mantelzorgers vindt de lichamelijke en emotionele belasting goed of redelijk goed te doen. Bijna 1 op de 4 (23%) vindt deze belasting lastig tot overbelastend.
  • Van deze groep mantelzorgers zorgt een klein deel (12%) langdurig voor iemand met een psychisch probleem, chronische ziekte, ouderdomsklachten of een beperking.
  • Weinig respondenten (7%) wisten dat VGZ en GKL ondersteuning aan mantelzorgers bieden. Daarbij kan gedacht worden aan hulp van de Mantelzorgmakelaar, de ‘Fitcursus’ voor mantelzorgers of vervangende mantelzorg.

Het onderzoek is uitgevoerd door Lubberding Consultancy (opzet, vragenlijst, analyse en rapportage); voor het online veldwerk is gebruik gemaakt van de diensten van DirectResearch.nl, een bureau voor online research waar Lubberding Consultancy nauw mee samenwerkt.

Ons inschakelen levert veelal een sneller en hoogwaardiger resultaat van uw marktonderzoek tegen –per saldo- lagere kosten.

Telefoon
(0575) 43 34 77
06 51 32 77 08
Adres
Broekstraat 17
7217SN Harfsen
© Copyright 2024 Lubberding Consultancy - Alle rechten voorbehouden.
Ontwerp en realisatie website door Smashing Design